MENU

Šunka

20. Duben 2015

Není šunka jako šunka. Protože je potřeba si uvědomit a vzít v úvahu, jak a hlavně z čeho se šunka vyrábí. Na šunku jsou potřeba pouze dvě suroviny: maso a trochu soli!

Jakou šunku koupit?

Podle kvality, což je hlavně množství masa, se šunka rozděluje do třech kategorií. Uprostřed je šunka označená jako šunka nižší kategorie. Níž je šunkový salám. A lepší šunky jsou označované jako šunky od kosti.

Osobně jsem si však vytvořil vlastní rozdělení:

Ještě existuje výrobní šunkový salám, ale ten se neprodává. Asi proto, že by to lidé už opravdu nejedli. Ale přidává se jako náhrada šunky do různých jídel.
Jedná se v podstatě o odpad a bezmasý výrobek.

Na následujícím obrázku jsou vidět různé "šunky".
Šunka pouze s 80% masa, která obsahuje 15% vody, Tyto šunky vypadají celkem pěkně na pohled. Ale při doteku je poznat, že šunka je vodnatá, měkká a nedrží pohromadě.
šunka horší
Kvalitní šunka, obsahuje solidních 95% masa. Ale i přes to, že již neobsahuje náhražky, pořád obsahuje zbytečné přidané látky i v podobě chemie.
šunka lepší
Jistotou pak je výroba domácí šunky v šunkovaru.
šunkovar
I když jsou první pokusy na pohled ne příliš povedené a atraktivní. Jedná se o chuťově lepší výrobek než při koupi nejběžnějších komerčních výrobků šunky.
šunka domací
Při dobře odvedené kuchařské práci pak domácí šunka nejen dobře chutná, ale i může dobře vypadat:
domací šunka
domací šunka

K výrobě šunky není ani potřeba šunkovar, i když s ním je výroba pohodlná. Připravenou směs na šunku jde vařit i ve střevu z umělého materiálu.

Ve studené kuchyni lze na pečivo použít i správně upečený kus masa nakrájený na plátky.

Všechny články o vaření:

Krkonošské kyselo
Výroba grilu
Výroba dřevěného uhlí
Co jsem to ogriloval
Co jsem uvařil
Zdravé jídlo pro dospělé i děti
Šunka




Flattr this



Ověřit CSS!

kontakt na autora článku:
email:josef.jebavy (uzenáč) xeres.cz